SPØRG EN EKSPERT

SPØRG EN EKSPERT

Udfyld felterne nedenfor og send dit spørgsmål til os, så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Skriv titlen på dit spørgsmål, dit navn, email og selve spørgsmålet, tryk “Stil spørgsmål” for at sende det til os.

Når du ser teksten”Spørgsmål sendt” har vi modtaget det og vil vende tilbage med et svar hurtigst muligt.
Oftest stillede spørgsmål

Efter endt 60 % myresyrebehandling har jeg haft nedfaldsbakker i 1/3 (3) af mine 9 familier, - og det ser ikke godt ud. Bakkerne stod ved bierne fra myresyre behandlingens start dag og til 2 dage efter (6 dage).
I bakken med flest mider har jeg talt 1.500 (+/- 100) og der er sikkert en del, der er faldet ved siden af... Sidste år var der 2 mider i samme bakke efter 5-6 dage.
Mit spørgsmål er nu, skal bierne have én omgang mere med myresyrebehandling, eller vil det være nok at give dem oxalsyre i oktober ?

Svar.
Du har ret det er et stort nedfald du har. Du ved nu at der falder mange mider ned. Du ved ikke rigtigt noget om hvor mange mider der er tilbage. Vores erfaring siger os dog, at du har haft god effekt. Den eneste måde du kan sikre dig om midetrykket i familien er lavt er at vente til 12 dage efter behandlingen er afsluttet og så lægge et indskud ind i bifamilien i ca. en uge. Her kan du så se hvor stort midetrykket er i din bifamilie. Og herudfra kan du beslutte om det er nødvendigt med en ekstra behandling. Vi foreslår at du igen behandler ikke i oktober måned, som vi foreslår i gamle vejledninger. Oxalsyre har størst effekt når bifamilierne er så yngelfri som mulig. Derfor foreslå vi en behandling i starten af december. Igen afhængigt af hvordan vejret forholder sig.

Jeg fik bier i begyndelsen af maj. Jeg gav dem myresyrebehandling ved at lægge aviser og sprøjte ovenpå aviserne. Imidlertid gik det galt fordi det på 3.dagen da jeg var forhindret og en ven skulle hjælpe, men glemte det. Da jeg kom tilbage på 4 dagen var der hul i avisen og jeg syntes det hele så så mislykket ud at jeg fjernede det hele. Dvs. bierne har kun fået 2 dages varroabehandling. Nu spekulerer jeg på om jeg skal give myresyre igen? Kan I give mig et råd? Kan jeg blot vente til næste år?

Svar:
En af de måder du kan sikre dig at en behandling er tilstrækkelig er at lave et naturligt midenedfaldstælling. Her siger vores tommelfinger regel: Har du under 2 mider i dagligt mide nedfald over 1 uge, så er du på den sikre side. Jeg vil så anbefale dig at lave en oxalsyrebehandling i starten af december. Også her ville jeg have indskud i bifamilien, for at se hvor meget midenedfald der kommer. Er ud usikker eller har du ikke mulighed for at lave en varroa-nedfaldsmetode, og selvom vi er i september måned, ville du godt kunne lave en fornuftig myresyrebehandling (bedre end ingenting). Avispapir er nemt at anvende, men jeg ville nok anbefale f.eks. engangskarklude, eller gulvpap, som er fremragende. Hvis du laver en ny myresyrebehandling, så kig på vores varroa-vejr, som du finder på vores hjemmeside eller ved at skrive www.varroavejr.dk.
Når du giver den fri myresyrebehandling, kan du godt springe en behandling over 1 dag, så du blot behandler på en dag senere. Så næste gang du er forhindret, så synes jeg du bør udføre hele behandlingen selv.

I dag skal jeg for 3. dag behandle med 60% myresyre - 30 ml til hvert stade med 10 rammer i hvert. Siden starten på behandlingen har der siddet et stort tæppe af bier foran flyvesprækken og op ad siden - både dag og nat, og en del er selvfølgelig døde. Hvad gør jeg forkert og hvordan kan jeg få bierne ind i stadet?
Jeg er ret ny avler, så måske er det bare den naturlige nedgang i antallet, de er i gang med inden vinteren. Jeg har fodret med 2 gange 5 kilo sukker inden behandlingen og fodrer med samme mængde om et par dage. Har set på www.varroa.dk at dagene nu er gode til behandlingen?

Svar:
Det kan ofte se voldsomt ud når du sætter en bifamilien ned på en kasse til overvintring. Der er simplet hen så mange bier i bikassen, at de sidder udenfor. Er vi samtidig i en varm periode, kan dette endda være mere udtalt. Og giver du så en myresyre behandling kan det være endnu mere udpræget.
Det er normalt de gamle trækbier og ikke vinterbier der sidder udenfor. De forsvinder stille og roligt og til sidst vil bifamilen være samlet inden i bistadet. Du skal ikke lade dig friste og sætte flere rammer til bifamilien. Så kommer du blot til at overvintre bierne på for mange rammer og får dermed spredt foderet i familien. Vi har lavet observationer, hvor vi faktisk kunne se bier på flyvesprækken med mider på sig. Det er dog ikke vores erfaring at dette er noget stort problem.

Svar:
Det er korrekt, at Danmarks Biavlerforening arbejder med flormelis til at analysere biprøver for varroa. Flormelis ”tørrer” miderne, således at de har svært ved at finde fæstne på bierne. Miderne falder derfor af, men er stadig levende.

Blandt andet derfor vurderer Danmarks Biavlerforening, at metoden langt fra er tilstrækkelig som varroabekæmpelse, hvorfor den ikke anbefales af foreningen.