Årets vigtigste indgreb i bifamilien: Oxalsyredrypningen

Årets vigtigste indgreb i bifamilien: Oxalsyredrypningen

Flemming Vejsnæs 01. december 2014

Oxalsyredrypning er vores mest effektive – og samtidig den nemmeste – varroabekæmpelsesmetode. Oxalsyren virker ikke bag de forseglede celler, hvorfor behandlingen skal foregå på det tidspunkt af året, hvor der er mindst mulig yngel i bifamilierne. Det er fra midten af november og frem til slutning af december. På stadevægt.dk kan vi nu se at yngelrumstemperaturen er droppet ned og dermed må vi forvente at bifamilierne ikke mere har lukket yngel.

Nemt at fremstille oxalsyreopløsningen Du kan nemt lave din oxalsyreblanding selv. Blandingen er en 3,2% oxalsyreopløsning. Husk altid at bruge syrefaste handsker, når du arbejder med syrer.

Standardblandingen er 75 gram oxalsyre-di-hydrat, 1 kg sukker og 1 liter vand. Husk altid at hælde syre i vand. Oxalsyrepulveret kan købes i pulverform i alle byggemarkeder og Matas butikker.

Hvordan gør du?
Med en 50 ml doseringssprøjte dryppes 3-3,5 ml oxalsyreopløsning pr. tavlegade med bier. Blandingen bør være håndvarm, så bierne ikke køles ned.

Er bifamilien gået i vinterklynge, og det derfor er svært at vurdere bistyrken, skal vurderingen af bistyrken baseres på bifamiliens indvintringsstyrke.  Er bifamilien indvintret på 10 tavlegader bier, skal den behandles med 35 ml oxalsyreopløsning.

Instruktionsvideoer
Hvordan blandes oxalsyreopløsningen: http://www.youtube.com/watch?v=rV2cycUvbLk&feature=share&list=UU59oXsxrfj28p0MYmPS0qbw

Demonstration af oxalsyredrypning i snevejr og frost: http://www.youtube.com/watch?v=EF1sZMQQIwc&feature=share&list=UU59oXsxrfj28p0MYmPS0qbw

Læs mere om oxalsyredrypning