Giv varroa kamp til stregen nu

Giv varroa kamp til stregen nu

Palle Frejvald 01. august 2015

Som det kan ses i det seneste nummer af Tidsskrift for Biavl, er der en tendens til at antallet af det naturlige nedfald af varroamider stiger. Flere og flere nærmer sig en kritisk grænse. Derfor er det meget vigtigt, at få lavet en effektiv varroabekæmpelse så snart den sidste honning er høstet. Her i slutningen af juli eller i begyndelsen af august, er det myresyrefordampning der kan anvendes. Myresyren er ret effektiv, og den tager mange mider i de forseglede yngelceller.

Flere myresyremetoder

Du har flere metoder at vælge imellem. Den mest anvendte er nok Kræmerpladen. Den kan købes færdig, og skal blot åbnes med en skarp kniv, så der er en åbning på 4 cm2 pr ramme med bier. Typisk vil det være en slidse på 1 x 20 cm på hver side af pladen. Du kan også anvende en hulpibe, et slags stansejern, og stanse huller ud. Er det varmt vejr, kan det være en fordel at fryse pladen inden tilsætning, så undgår du en chokeffekt fra starten af. Pladen skal ligge over bierne i 7 til 10 dage. Det er muligt at fodre med en pakke foderdej ved siden af kræmerpladen.

Se mere om kræmerpladen her

Nassenheiderfordamper er en anden metode du kan vælge. Har du først anskaffet fordamperen, kan den bruges i mange år fremover. Placer den så fordamperburet er ca. midt i en tom ramme. Bruger du ufortyndet myresyre, 85%, skal du anvende den lille væge. Fordamperen skal sidde i bierne i 7 til 10 dage

Nassenheiderfordamperen er ikke så følsom som kræmerpladen over for varmt vejr. Det duer ikke at fodre samtidig med anvendelse af fordamperen, bierne vil fylde fordamper-rammen ud med foder, så der skal fodres før behandlingen starter.

Se mere om nassenheiderfordamperen her

Endelig kan du benytte fri myresyre. Du giver 2-3 ml 60% myresyre per tavle med bier. Du kan for eksempel bruge engangskarklude, eller andet sugende materiale, at fordele myresyren på. Behandlingen gentages hver dag til der er behandlet 4 gange i alt. Husk at fodre lidt før behandlingen.

Bemærk! Ofte fås myresyre som en 85% opløsning. Bruger du den i stedet, uden fortynding, skal der reduceres i mængden. Brug max 1,5 ml pr tavle bier. Og vær klar over at der er en risiko, i sær hvis det er varmt, for at skade både bier og dronning.

Se mere om fri myresyre her