Flormelismetoden til bedømmelse af varroa angrebsgrad

Flormelismetoden til bedømmelse af varroa angrebsgrad

Flormelismetoden er velafprøvet og danske forsøg viser at metoden er effektiv. Du skal bruge en beholder med et lukket låg og et netlåg, med åbninger der er store nok til at miderne kan passere men ikke bierne. Du kan nemt lave dette af et honningglas med låg.

Tilsæt 2 spiseskefulde flormelis til beholderen. Vær omhyggelig med at bruge helt tør flormelis. Udtag en biprøve fra yderkanten af yngellejet med et 100 ml målebæger, svarende til ca. 300 bier. Bierne kan fejes af på et stykke stift plastik og derefter hældes ned i målebægret.

Herefter hældes bierne straks over i den store beholder med flormelis, som lukkes med det lukkede låg. Bierne rystes og rulles i ca. 30 sek.

Lad bierne stå 3 minutter med et par ganges let rysten ind imellem. Det lukkede låg udskiftes med netlåget. Mider og flormelis hældes ud gennem netlåget og ned på en bakke eller lign., med et hvidt stykke papir. Det er vigtigt at ryste kraftigt og indtil der ikke kommer mere flormelis ud.

Brug en forstøver med vand til at opløse flormelissen så miderne let kan tælles. Efter brug kan biernes hældes tilbage i bikassen. Prøven kan også rystes over i en finsi, såldes at flormelis sies væk og miderne ligger tilbage.

 

Skadetærskel flormelis

Flormelismetoden

Flormelismetoden

Flormelismetoden